Atheneum Da Vinci investeert fors: “We willen een energiezuinige school zijn”

Nieuwe superisolerende ramen, deuren en gevelisolatie voor gebouwencomplex

Directeur Karoline Lansens samen met de technici die de nieuwe ramen installeren.

KOEKELARE – Het Atheneum Da Vinci in Koekelare investeert 291.404 euro in het energiezuinig maken van de school. Nieuwe ramen, deuren en buitengevels in sierplaten moeten de energiefactuur tijdens de komende winter fors doen dalen.
De gebouwen van het Atheneum Da Vinci langs de Moerestraat worden grondig onder handen genomen. “Ze werden in 1966 in gebruik genomen en zijn in de jaren tachtig al eens gerenoveerd”, verduidelijkt Karoline Lansens, directeur van Da Vinci. “Dit keer investeren we in het energiezuinig maken. We dragen zo bij aan een milieuvriendelijker beheer van ons scholencomplex. De ingreep zal bovendien ook de energiefactuur verlagen. Da Vinci betaalt jaarlijks ongeveer 65.000 euro aan gas- en elektriciteitsverbruik.”

De school wil het volledige raamwerk vervangen door nieuwe ramen in pvc met superisolerend glas. De buitengevels aan de Moerestraat en de topgevel aan de zijde van de Ringlaan worden aan de buitenkant van een achttien centimeter dikke isolatie voorzien. Tussen de isolatie hechten de technici metalen profielen en daarop bevestigen ze een sierplaat. Daardoor zal het gebouw er aan de buitenkant totaal anders uitzien. “De werken moeten eind oktober klaar zijn”, verduidelijkt de directeur.

10.000 leerlingen

“We voorzien voor eind dit jaar nog bijkomende investeringen”, vervolgt Chris Vandecasteele, algemeen directeur van de scholengroep Stroom aan Zee. “We pakken de hal, het kantoor van de directeur en de lokalen van het schoolsecretariaat aan. Ook daar vervangen we ramen en deuren en plaatsen we isolerend glas.”

“Da Vinci betaalt jaarlijks ongeveer 65.000 euro aan gas en elektriciteit”
“Volgend jaar staat de renovatie van het laagspanningsnet op het programma. We plaatsen nieuwe veiligheidskasten, vervangen kabels en kapotte stopcontacten. Met de scholengroep investeren we nu ieder jaar een miljoen euro in diverse bouw- en renovatieprojecten. Dat is nodig want ondertussen telt onze scholengroep bijna tienduizend leerlingen.”

Verluchting van sporthal

“Vorig jaar is er fors geïnvesteerd in de sporthal van de school”, zegt nog Lansens. “Er is geld besteed aan de renovatie van de vloeren, de verwarming, de verluchting en het plafond. Deze sporthal is nu exclusief voorbehouden voor de lessen lichamelijke opvoeding voor de scholieren van Da Vinci en de leerlingen van de basisschool De Lettertuin. Dit renovatieproject kostte 170.000 euro.”