ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN – Deze richting is een doorstroomrichting en biedt een brede algemene basisvorming aan. Het bereidt de leerlingen uitsluitend voor op verdere studies. De leerinhouden en vaardigheden die aan bod komen in de verschillende wetenschappelijk gerichte vakken moeten de leerlingen toelaten een wetenschappelijk onderbouwd standpunt te ontwikkelen in een maatschappelijke discussie.
In onze hoogtechnologische samenleving is een zekere wetenschappelijke kennis en beheersing onontbeerlijk. Het gedeelte wetenschappen zal hiervoor de nodige kennis, vaardigheden en attitudes aanbrengen. Economie is de studie van de ‘huishouding’. Eén soort huishouden met zijn inkomsten en uitgaven ken je al: het gezin. Andere vinden we bij bedrijven en de overheid. De huishoudingen van verschillende landen beïnvloeden elkaar voortdurend: dat is de economische kringloop. Verder bestudeer je het gedrag van de verbruiker (consument) en de producent (voortbrenger van goederen). Het extra uur wiskunde zorgt ervoor dat je voldoende basis hebt om in de derde graad eventueel een wiskundige richting te volgen.
Naast een uur informatica in de basisvorming krijgen leerlingen die voor deze richting kiezen een uur complementaire informatica. Daarin verbreden ze maximaal hun ICT-kennis en zorgen we ervoor dat ze alle tools kunnen hanteren die ze later nodig hebben in hun verdere studies of professionele loopbaan. Kort gezegd, we maken jullie klaar voor de toekomst van ICT.
Als je de tweede graad economische wetenschappen hebt afgewerkt, kan je in de derde graad onder andere economie-wiskunde, economie-moderne talen of bedrijfswetenschappen volgen.
Deze richting bereidt je voor op verdere studies in het hoger onderwijs zoals:
COMPLEMENTAIR GEDEELTE 2de graad
Naast een keuze voor Humane Wetenschappen of Economische Wetenschappen kiezen de leerlingen vanaf het 3de jaar ook voor een complementair gedeelte van 2u/week. Ze kunnen ofwel kiezen voor Informatica en Spaans ofwel voor Extra Wetenschappen (fysica en chemie).
INFORMATICA
In de tweede graad leggen we voor het vak informatica vooral de nadruk op het ontwerpen via digitale methodes en zetten we in op het creatieve. We denken hierbij vooral aan het werken met creatieve tools zoals fotobewerking, publicatietools zoals Publisher, webdesign en natuurlijk komt ook programmeren aan bod. We hernemen ook een aantal items uit de eerste graad die we gaan uitdiepen. Op die manier blijven we inzetten op het versterken en oefenen van digitale skills. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om dit nog verder uit te werken in de derde graad. Zo maken we de leerlingen klaar voor de toekomst van ICT. Het aanbieden van deze leerling maakt onze lessentabellen uniek.
SPAANS
Naast de moderne vreemde talen in de basisvorming, brengen wij de leerlingen de basisbeginselen van de Spaanse taal bij. In diverse sectoren is er een stijgende vraag naar mensen met een grondige talenkennis. de kennis van vreemde talen is nu eenmaal een essentieel belang in deze multiculturele samenleving. Spaans is een wereldtaal die buiten Spanje o.a. ook de voertaal is van het grootste deel van Centraal – en Zuid-Amerika.
EXTRA WETENSCHAPPEN
Tijdens het extra uur fysica en chemie worden oefeningen en toepassingen verder uitgewerkt gebaseerd op de theorie die de leerlingen aangeleerd krijgen in de basisvorming. Ook worden er veel labo’s uitgevoerd. De besluiten die de leerlingen hieruit trekken en de verworven kennis verschaft hen nieuwe inzichten in de reeds aangeboden theorie. Kies je voor deze optie, dan kan je in de 3de graad, indien je er echt wilt voor gaan, nog een richting met wetenschappen kiezen.
Heb je eerst nog een vraag? Contacteer ons dan hier.