HUMANE WETENSCHAPPEN – Je kiest voor de doorstroomrichting humane wetenschappen wanneer je belangstelling hebt voor de mens en de samenleving in het algemeen. Je komt er alles te weten over het gedrag en de ontwikkeling van de mens in de diverse levensloopfasen. Je zet de volgende stappen in het ontwikkelen van een wetenschappelijke methode en leert onderzoekcompetenties aan. Je ontwikkelt verbale en sociale vaardigheden en leert het samenleven van mensen in groepen en culturen analyseren. Daarnaast leer je de wereld van media en communicatie kennen.
In de lessen kunstbeschouwing analyseer je kunstuitingen uit verschillende stromingen, periodes en samenlevingen om deze historisch te kunnen kaderen. Daarnaast pas je analysemethoden uit artistiek onderzoek toe.
In het vak filosofie ga je op zoek naar de ware kennis. Je maakt kennis met de voornaamste begrippen, problemen en filosofische teksten. Je leert vragen stellen en gedachte-experimenten uitvoeren en reflecteren over wat goed en slecht is aan de hand van diverse ethische stromingen.
Als je de tweede graad humane wetenschappen hebt afgewerkt, kan je in de derde graad onder andere humane wetenschappen of welzijnswetenschappen volgen. Deze richting bereidt je voor op verdere studies in het hoger onderwijs waar mens en samenleving centraal staan, zoals:
COMPLEMENTAIR GEDEELTE 2de graad
Naast een keuze voor Humane Wetenschappen of Economische Wetenschappen kiezen de leerlingen vanaf het 3de jaar ook voor een complementair gedeelte van 2u/week. Ze kunnen ofwel kiezen voor Informatica en Spaans ofwel voor Extra Wetenschappen (fysica en chemie).
INFORMATICA
In de tweede graad leggen we voor het vak informatica vooral de nadruk op het ontwerpen via digitale methodes en zetten we in op het creatieve. We denken hierbij vooral aan het werken met creatieve tools zoals fotobewerking, publicatietools zoals Publisher, webdesign en natuurlijk komt ook programmeren aan bod. We hernemen ook een aantal items uit de eerste graad die we gaan uitdiepen. Op die manier blijven we inzetten op het versterken en oefenen van digitale skills. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om dit nog verder uit te werken in de derde graad. Zo maken we de leerlingen klaar voor de toekomst van ICT. Het aanbieden van deze leerling maakt onze lessentabellen uniek.
SPAANS
Naast de moderne vreemde talen in de basisvorming, brengen wij de leerlingen de basisbeginselen van de Spaanse taal bij. In diverse sectoren is er een stijgende vraag naar mensen met een grondige talenkennis. de kennis van vreemde talen is nu eenmaal een essentieel belang in deze multiculturele samenleving. Spaans is een wereldtaal die buiten Spanje o.a. ook de voertaal is van het grootste deel van Centraal – en Zuid-Amerika.
EXTRA WETENSCHAPPEN
Tijdens het extra uur fysica en chemie worden oefeningen en toepassingen verder uitgewerkt gebaseerd op de theorie die de leerlingen aangeleerd krijgen in de basisvorming. Ook worden er veel labo’s uitgevoerd. De besluiten die de leerlingen hieruit trekken en de verworven kennis verschaft hen nieuwe inzichten in de reeds aangeboden theorie. Kies je voor deze optie, dan kan je in de 3de graad, indien je er echt wilt voor gaan, nog een richting met wetenschappen kiezen.
Heb je eerst nog een vraag? Contacteer ons dan hier.